↩ calendar

Oproep

Deadline: 30 November 2021 (midnight CET)

Een tentoonstelling van trans* geschiedenis(sen)

Wat?

Mothers & Daughters, in samenwerking met Genres Pluriels, zoekt een individu of collectief van individuen dat in archieven, persoonlijke collecties en herinneringen wil duiken om sporen van trans°, non-binaire, intersekse en gender non-conforme geschiedenis uit België te vinden om daarmee een tentoonstelling, publicatie en publiek programma te maken in mei en juni 2022.

Omvang van de tentoonstelling

Als onderdeel van de 2018 editie van Mothers & Daughters in creëerde Brussels Almanac Lesbians (Loraine Furter, Jessica Gysel, Roxanne Maillet en Mia Melvær) een tentoonstelling met archiefmaterialen over de geschiedenis van lesbische organisaties en levensverhalen in België, gedurende de twee maanden waarin de bar open was.

In 2020 verbreedde Mothers & Daughters haar sub-titel naar “Mothers & Daughters - A Lesbian° and Trans° Bar°” als een erkenning van ons groeiende publiek en de inclusie van onze trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme leden, vrienden en collaborators. Deze nieuwe tentoonstelling over trans°, inter, non-binaire en gender non-conformer geschiedenis(sen) in België onderstreept onze naamsverandering en herpositionering.

Momenteel is de kennis over de geschiedenis van trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme personen en organisaties in België zeer schaars, en dat is des te meer het geval voor diegenen die ook Zwart en van kleur zijn. Door in (on)officiële archieven, persoonlijke collecties, herinneringen en parafernalia te graven, hopen we dat dit project sporen kan blootleggen van een rijke gemeenschap die maar al te vaak verwaarloosd is of zelfs als zijnde onbestaand wordt beschouwd.

Plekken waar trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme personen een platform krijgen om hun eigen geschiedenis te verhalen zijn zeer uitzonderlijk. Veelal worden de verhalen van trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme personen beschouwd als een kanttekening bij een ander verhaal, met een (witte) cisgender focus en vanuit een (wit) cisgender perspectief. Om een antwoord te bieden aan deze realiteit willen we volledige autonomie en zelfbeschikking bieden aan een groep van trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme personen in de ontwikkeling en uitvoering van dit project.

Wie kan zich kandidaat stellen?

Je begrijpt het intersectionele karakter van trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme geschiedenis en bent enthousiast om deze kennis in het project te incorporeren.
Je identificeert jezelf als trans°, intersekse, non-binair en/of gender non-conform persoon.
Je woont in België of bent bereid je regelmatig naar België te verplaatsen tijdens de werkperiode.
Als je niet in België woont, ben je wel enthousiast om je op de Belgische trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme geschiedenis te focussen en heb je hier een persoonlijke connectie mee.

We willen stemmen die niet vaak gehoord worden in de mainstream op de voorgrond laten treden. Dit betekent dat we kandidaturen van trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme Zwarte personen en personen van kleur, personen met beperkingen, neuro divergente- dikke, en andere personen die doorgaans geen centrale rol toebedeeld krijgen, enthousiast aanmoedigen.

We lanceren een open call voor trans°, inter, non-binaire en gender non-conforme personen met verschillende achtergronden:
onderzoekers, kunstenaars, geschiedkundige, linguists, verhalenvertellers, fotografen, activisten, schrijvers, healers, curatoren, … Je bent welkom om je kandidaat te stellen als individu of als collectief. We moedigen interdisciplinair denken aan en beperken ons begrip over deze disciplines niet tot geprofessionaliseerde standaarden. Ervaring en interesse zijn belangrijker voor ons dan diploma’s.

Als je je als individu kandidaat wil stellen en je je niet helemaal comfortabel voelt om alleen te werken aan dit project, maar je kent niemand om mee te collaboreren, laat het ons dan weten. Afhankelijk van je noden en wensen kunnen we je mentorship en coaching aanbieden of je aan een andere kandidaat/kandidaten koppelen. Hiervoor is het belangrijk om duidelijk aan te geven hoe je aan het project wil werken en welk type coöperatie of assistentie je nodig zal hebben.

Als je je als collectief kandidaat stelt, gelieve dan duidelijk aan te geven hoe jullie dit coöperatie-proces zien. Bijvoorbeeld: zullen jullie elk aparte/afgelijnde jobs hebben of werken jullie samen aan alle aspecten van het project?

Tijdslijn

Publicatie open call: 2 oktober 2021
Open call deadline: 30 november 2021
Bekendmaking selectie: 7 december 2021
Onderzoek: december 2021 - maart 2022
Ontwikkeling tentoonstelling: april - mei 2022
Opening tentoonstelling: mei 2022
Publiek programma en launch zine: mei en juni 2022

Wat Mothers & Daughters en Genres Pluriels aanbieden:

Een budget voor het project (verdeling van het budget bespreekbaar):
Vergoeding voor de makers van het project: €3000
Onderzoeks- en productie reiskosten: €322
Productie tentoonstelling: €2500
Publiek programma: €1500
Ontwerp, productie en distributie publicatie: €1500

Administratieve-, curatoriële-, editoriale-, logistieke- en onderzoeksondersteuning.
Het samenbrengen van collaborators, indien nodig.
Een tentoonstellingsruimte en toezichthouders.
Promotie van de tentoonstelling, het publiek programma en de publicatie.
Catering voor het openingsevent.
Documentatie van de tentoonstelling en het publiek programma.


Stel je via dit formulier kandidaat als individu

Stel je via dit formulier kandidaat als collectief


Jury
Ben H. Pigeard-Benazea (M&D), Misha Verdonck (M&D), Robin Brettar (M&D), Marnie Slater (M&D), Mia Melvær (BAL and M&D), Londé Ngosso (GP).

Voor meer info, stuur een mail naar bar@mothersanddaughters.be